|  INTERIÉR BYTU FT

Interiér FT je konzervatívny reprezentatívny dizajn, plný zemitých farieb a teplého odtieňa sivej. Interiér, ktorý zahŕňa stolovanie v srdci dennej miestnosti i mesta Prešov, žiarivý biely kuchynský kút bez priameho prístupu slnečného svetla, mini galériu obľúbených obrazov z ciest, myšlienkáreň, rámovú konštrukciu medzi interiérom a exteriérom, či kráľovskú posteľ s bohatým úložným priestorom. Miesto netradičných optických hier, suchej a mokrej zóny.

 

Interiér, ktorý je prezentáciou nášho vnímania mužského minimalizmu a maximálnej funkčnosti. Navrhli sme ho na mieru príjemnému sympatickému a mysli otvorenému pánovi, v krásnom prostredí srdca mesta Prešov.

  |    Základné informácie


Druh projektu:

Zariadenie holopriestoru nábytkom s malými stavebnými úpravami

 

Celková plocha: 85 m²

Status projektu: interiérová štúdia
Miesto projektu: Prešov
Projekt: máj 2019

 

Autor návrhu:
Ing. arch. Michaela Borodáčová

Bc. Peter Nestor

Autor vizualizácii:
Bc. Peter Nestor

 
  |  OBÝVACIA IZBA
 
  |    Interiér ako mini galéria obľúbených obrazov

 

Majiteľ bytu, veľký cestovateľ i milovník pekných vecí a obrazov, má rád príjemnú osobnú atmosféru v miestnostiach. Keďže núdza o krásne umelecké kúsky zo sveta či z domova určite nebude, rozhodli sme sa na stenách v celom byte strategicky vytvoriť viaceré konzervatívnejšie plochy, ktoré bude môcť využiť presne na tento účel.

 

Abstraktné farebné výstrelky, monochromatické štvorce či dobové fotografie obľúbenej kapely Beatles. Presnú identitu si miestnosti získajú časom.

 
  |    Stolovanie v srdci dennej miestnosti i v srdci mesta Prešov

 

Raňajky, obedy i večere za jedálenským stolom považujeme za dôležitú súčasť dňa. Moment, kedy si človek, chcene či nechcene, musí nájsť čas na seba a svojich blízkych a vychutnať si dobré jedlo. Polohu jedálenského stola sme s istotou zvolili v strede dennej miestnosti.

 

Navyše, lokalita tohto bytu priamo v srdci mesta Prešov ponúka krásny pohľad na strechy historickej mestskej zástavby i celkovú siluetu mesta.

Tradičné materiály, tradičné tvary. Sólo svietidlo nad jedálenským stolom pripomínajúci akýsi malý zvon je našou malou koncepčnou hrou v tomto historickom prostredí.

  |    Konzervatívny štýl, teplý odtieň sivej a zemité farby

 

Väčšina povrchov stien je navrhnutá ako maľovka v bielej alebo jemnej béžovej farbe. Všetky hlavné výrazové prostriedky v zemitých a iných farbách sú väčšinou prvky mobiliáru, a teda objekty, ktoré sa s odstupom času môžu jednoducho nahradiť inými.

 

Keďže základný koncept povrchovej úpravy podlahy v každej miestnosti pracuje s dekorom štruktúry vo farbe (a nie dreva), drevený dekor sme potrebovali zakomponovať do nábytku na mieru alebo rôznych solitéroch v byte. V interiéri tak vzniká balans teplých a chladných materiálov, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a pôsobia veľmi harmonicky.

 
 
  |  KUCHYŇA
  |    Raňajkové sedenie ako rozšírená plocha pracovnej dosky

 

Stavebný strešný zvod prechádzajúci kuchyňou sme sa rozhodli ukryť do vysokého modulu kuchynskej linky, a to hlavne z estetických dôvodov. Spomínaný zvod, množstvo požadovaných úložných priestorov a zabudované spotrebiče predurčili potrebu štyroch vysokých modulov, a tak priestor pre pracovnú dosku ostal skutočne minimálny.

 

Malé, no zásadné rozhodnutie vypustiť pracovnú dosku do priestoru, a tak vytvoriť raňajkové sedenie a externú pracovnú plochu v jednom, poskytlo dostatok priestoru navyše.

 
  |    Žiarivý biely kuchynský kút bez priameho prístupu slnečného svetla

Prvou fázou projektu FT bolo navrhnúť novú dispozíciu bytu. Pôvodné riešenie tohto priestoru tvorila dvojica bytov, ktoré neboli navzájom prepojené. Vzhľadom na danosti nehnuteľnosti, všetky prezentované návrhy novej dispozície museli mať kuchyňu v časti bytu bez priameho prístupu slnečného svetla. Obmedzenie sme zamenili za výhodu a tento faktor sme sa rozhodli využiť naplno!

 

Vhodne zvolený dekor nábytku na mieru, stien, zariadzovacích predmetov a produktov bolo našim kľúčovým nástroj ku dosiahnutiu dostatočne presvetleného priestoru.

 

Svetlý dekor dreva v kombinácii s matnou bielou farbou, ktorá prirodzene odráža svetlo od svojho povrchu, a tak dopomáha ku šíreniu difúzneho svetla v priestore. Sústava stropných bodových svietidiel striedavo osvetľuje pravú i ľavú stranu kuchynskej linky. Tradičné LED integrované pásy v časti nad pracovnou doskou pre špecifickú prácu počas prípravy jedál a svetlý sivá štruktúra použitá na obkladovom materiáli zásteny i pracovnej dosky.

 

Dohromady tvoria žiarivý biely kuchynský kút napriek chýbajúcemu prístupu priameho slnečného svetla.

 
  |  PRACOVŇA
 
  |    Myšlienkáreň

 

Práca z domu si vyžaduje disciplínu, a hlavne jasne zadefinovaný priestor určený na túto aktivitu dňa. Funkčný a svojský priestor. V pracovni FT sme sa snažili vytvoriť kreatívnu atmosféru, ktorá bude dôstojne a autenticky reprezentovať pána domu a jeho záľuby. Pracovňa, v ktorej sa bude cítiť pohodlne, minimálne tak ako v tých dočasných po svete.

 

Čítanie kníh je nielen pracovná povinnosť, ale hlavne vášeň. Nie je nič krajšie, ak môže mať svoju vlastnú izbu, akúsi myšlienkáreň.

 
  |    Príležitostná izba hostí

 

Všetky občasné návštevy môže pán domu privítať v tejto miestnosti pracovne. Úložné priestory pokryjú všetky potreby krátkej návštevy, zatiaľ čo mäkká rozťahovacia pohovka im umožní pohodlne stráviť noc mimo svojho domova.

 
  |  SPÁLŇA
  |    Rámová konštrukcia medzi interiérom a exteriérom
 

 

Keďže táto budova na bývanie je rekonštrukcia predchádzajúcej administratívy, pár stavebných detailov nebolo najideálnejších. Jedným podstatným bol práve prechod z miestností interiéru na priľahlú terasu exteriéru, kde bolo potrebné prekonať nie praktický výškový rozdiel.

Našim zámerom bolo vytvoriť rámovú konštrukciu, ktorá bude integrovať viacero vecí v jedno - medzistupeň medzi dvoma výškami podlahy, koľajnicu pre závesy, priestor pre voľne stojace kvety, a zároveň opticky vytvárať akýsi prechodový modul medzi interiérom a exteriérom.

 

 
  |    Kráľovská posteľ s bohatým úložným priestorom

 

Jednou z hlavných požiadaviek klienta bola dostatočne veľká posteľ s rozsiahlym úložným priestorom. Rozhodli sme sa zakomponovať posteľ jednoduchých čistých tvarov, ktorá sa dá zakúpiť spolu s nočnými stolíkmi v totožnom dizajne.

 

Praktické zošikmené čelo postele, praktické svietidlá pre nočné čítanie, praktické úložné priestory stolíkov. Spálňa nepochybne určená večernému čitateľovi.

 

 
 
  | VSTUPNÁ HALA
  |    Mužský minimalizmus a bezšpárová podlaha v rolke

 

Farebná škála tohto projektu je striedma. Vo väčšine sa drží zemitých tónov, bielej a teplého odtieňa sivej. Predsa, v častiach bytu, ktoré si farbu pýtali sme sa pohybovali v paletách farieb modrá a zelená. Akýsi pokojný mužský charakter.

V celom byte sme navrhli jednotný povrchový materiál podlahy, a to vinylovú podlahu v rolke v dekore štruktúry vo farbe. Obrovskou výhodou tohto materiálu je bezšpárovosť a skutočne jednoduchá údržba a vodeodolnosť, vďaka ktorej sme ju bez strachu navrhli i v miestnostiach kuchyňa a kúpeľňa.

 
  |    Miesto optických hier a nočné osvetlenie bytu

 

Steny vstupnej haly sú čiastočne pokryté zrkadlovou plochou, ktorá túto miestnosť nielen opticky rozširuje (fyzikálny jav, ktorý skutočne zbožňujeme a silne odporúčame), no zároveň je to milá optická hra pre všetky návštevy. Pobaví, zaujme, zneistí, jednoducho prinúti zastaviť a zamyslieť sa.

Vďaka strategicky rozmiestnenému nočnému osvetleniu v celom byte sa pri nočných potulkách bytom nik nevytrhne z režimu spánku nadlho.

  |    Umývadlo pod dosku a zrkadlová predsadená stienka
 
  | KÚPEĽŇA
 

 

Nenáročná údržba je jeden zo základným kľúčových charakteristík tohto interiéru. V kúpeľni sme preto siahli po keramickom umývadle osadenom pod kompaktnú dosku, a teda množstvo záhybov potrebných k údržbe sme veselo redukovali na minimum.

 

Predsadené horné skrinky sú sčasti riešené ako otváravé s vnútorným úložným priestorom pre holiaci strojček a základné kozmetické predmety, zatiaľ čo bočné strany slúžia iba ako záslep. Integrovaným podsvietením sme získali atmosferické ambientné svetlo - svetlo tak žiadúce v pokojnej miestnosti kúpeľne. Nábytok na mieru v spodnej časti integruje práčku, koše na prádlo i všetky predmety bežnej potreby.

 
  |    Suchá vs. mokrá zóna

 

Bývanie v byte mnohokrát znamená minimálne rozmery kúpeľne, špeciálne priestoru vyhradeného pre sprchovací kút. Naopak, v kúpeľni FT sme si dokonca sebavedome vychutnali zónovanie miestnosti na dve časti - mokrú a suchú. Bohaté rozmery oboch zón nám umožnili pristupovať veľkoryso - vytvoriť priestranný sprchovací kút s úložnými nikami, relaxačný kút s vaňou a rozsiahlu kúpeľňovú skrinku so vstavanými spotrebičmi.

 
  | WC
  |    Stienka zo stabilizovaného machu
 

 

Minimalistická, funkčná no pútavá. Presne takú miestnosť sme túžili vytvoriť. Bezúdržbový, akustický, hypoalergénny, prírodný stabilizovaný mach bol kompletne vhodný adept na túto pozíciu.

 
 
  |  PÔDORYS
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

Copyright © 2020 by MP studio

                +421 918 711 483          |          MP studio, Letná 27, Košice         |          design.mpstudio@gmail.com